Індексна XML карта - це файл з переліком сторінок, які належить проіндексувати пошуковому роботу. Sitemap містить дату створення / оновлення сторінки, пріоритет індексації та частоту оновлення контенту.

Пошукові системи не гарантують чіткого слідування за зазначеними посиланнями. Але пошуковий робот буде використовувати карту сайту при індексації. Отримуючи параметри частоти поновлення, він може визначити, які сторінки перевіряти частіше.

Знаючи пріоритети, алгоритм зробить фіксування найважливіших сторінок. Зазвичай пошуковий робот перевіряє 200-400 лінків на одному ресурсі раз в кілька днів. Для великих сайтів послідовність індексування може бути критичною для просування.

Переваги індексної карти XML

Індексні карти дозволяють:

  • вплинути на поведінку пошукового робота, направивши його на індексацію найбільш важливих сторінок. Наявність карти не відіграє ключової ролі, однак може суттєво спростити цю задачу;

  • надати інформацію про новий і оновлений контент. Редагування старих статей - один з методів просування ресурсу. Якщо робот буде знати про це з карти — він швидше перейде по посиланню;

  • розставити пріоритети. Деякі сторінки ресурсу не несуть корисної інформації. Якщо при індексації вони обійдуть важливіші посилання, швидкість його просування зменшиться;

  • примусово індексувати необхідні сторінки. Подібна поведінка робота не обов'язкова. Ніяких точних даних щодо цього немає. Однак практика показує, що використання XML карти дозволяє направити його по важливим посиланнях;

  • здійснити перехід на сторінки, куди не ведуть внутрішні і зовнішні посилання. Бувають випадки, коли сторінка завантажується через скрипт, не маючи лінків на себе всередині сайту і ззовні. Використання карти — один з найбільш простих способів провести її індексацію;

  • відображати додатковий контент. Поширений випадок — наявність можливості привласнити адреси описами відео-файлів, зображень, даних для мобільних пристроїв, новин. Якщо з якої-небудь причини до цього контенту немає іншого доступу, проблему вирішить sitemap.xml. Даний підхід використовується рідко через слабку реалізацію.

Кому може знадобитися індексна карта XML?

Ресурсів з 1-100 сторінок з хорошою структурою і внутрішньою оптимізацією не потрібно забезпечувати додаткову допомогу пошуковому роботу. Він обійде необхідні посилання за один цикл. У поточних реаліях розвитку пошукових алгоритмів створення додаткового файлу потрібно великим сайтам.

Одна карта XML може містити до 50000 адрес. Якщо їх більше — досить створити головний файл, куди вкладені посилання на додаткові карти. Можливість направити робота затребувана форумам, інтернет-магазинам з тисячами найменувань і аналогічними ресурсами.

XML-файл допоможе сайтам з поганою структурою і оптимізацією контенту. Це обумовлено економією. Простіше згенерувати карту з усіма необхідними сторінками, ніж витрачати безліч коштів на його повну переробку.

Як отримати XML карту?

Карту можна сформувати вручну, через безкоштовні генератори і спеціальні сервіси. Перший варіант підходить невеликим сайтам і уважним адміністраторам. Необхідно своєчасно видаляти биті посилання, щоб не вводити робота в оману.

Безкоштовні генератори допоможуть швидко отримати карти для сайтів з обмеженням 5000 сторінок. Щоразу процедуру доведеться проводити вручну.

Платні плагіни та послуги забезпечують формування необмежених карт. Вони можуть мати функцію оновлення для кращої автоматизації.

Можливості сучасних препроцесорів та інших інструментів розробки дозволяють створювати код, здатний автоматично оновлювати картку. Однак його реалізація може вимагати значних витрат часу.