Перше, що потрібно для переходу на протокол https - SSL-сертифікат. Його можна купити і згенерувати безкоштовно через спеціальні сайти. Вибір сертифіката обумовлений рівнем вашого сайту. Наприклад, EV-сертифікати мають найвищу вартість. Вони забезпечують відображення зеленого замочка біля адреси та назви компанії. Після отримання SSL-сертифіката можна переходити до роботи з сайтом.

1 крок - підготовка ресурсу

Підготовчі дії допоможуть уникнути помилок в роботі сайту при переході на протокол https. Якщо цього не зробити - відображення сторінок буде некоректним. Частина функцій перестане працювати.

Що потрібно зробити на цьому етапі:

  • замінити всі внутрішні посилання відносними по відношенню до протоколу. Наприклад, //site.com/main/ замість http://site.com/main/;
  • перевірити весь код, що завантажується на наявність відповідного протоколу в адресі. При переході на https він може стати недоступним. Це особливо критично при завантаженні бібліотек з CDN, що забезпечують правильне відображення сайту. Те ж стосується всіх лічильників, метрик і інших інструментів збору даних, що підключаються ззовні;
  • зробити адреси всіх завантажуваних медіафайлів відносними.

Посилання в rel = "canonical" повинна бути відносною. Переконайтеся в цьому для нормальної індексації сайту.

2 крок - підключення SSL-сертифіката

Набутий набір файлів необхідно встановити на хостингу. Більшість провайдерів мають відповідну опцію в панелі управління. Якщо це зробити не вдається - зверніться службу підтримки хостингу.

По завершенні цього етапу відкрийте сайт через http і через https. Переконайтеся, що все функціонує нормально. Перевірте правильність конфігурацій SSL-сертифіката. Це можна зробити через один зі спеціальних сервісів або сайтів.

3 крок - настройка ресурсу

На цьому етапі необхідно провести ряд маніпуляцій, щоб ресурс коректно функціонував тільки по одному протоколу. Виконуємо 4 дії:
  • налаштовуємо редирект з http на https. Для цього буде потрібно 2 рядки коду у файлі .htaccess:

RewriteCond% {SERVER_PORT}! ^ 443 $ 

RewriteRule ^ (. *) $ Https://site.by/$1 [R = 301, L]

  • налаштовуємо robots.txt. В адресі міняємо Host протокол http на https (або додаємо перед назвою домену https: //). Це необхідно, щоб сайт індексувався по одному протоколу;
  • налаштовуємо sitemap.xml. При використанні карти для пошукових роботів необхідно замінити всі адреси новими із зазначенням протоколу https;
  • перевіряємо роботу підготовчого етапу - посилання, метрики, скрипти, мультимедійні дані.

4 крок - повідомляємо пошукові системи

Щоб не чекати звичайної індексації сайту за новими адресами, досить виконати кілька дій в настройках панелей вебмайстрів. Це прискорить повернення колишніх позицій ресурсу. Завдяки використанню безпечного протоколу позиції в пошуковій видачі можуть вирости.

У місцях, де було вказано стару адресу, вставляємо новий з протоколом https. Необхідно налаштувати склейку різних адрес, щоб трафік йшов тільки на основний.

Вказується 4 варіанти:

  • http://site.com/main/
  • https://site.com/main/ (може бути основним)
  • http://www.site.com/main/
  • https://www.site.com/main/ (може бути основним).

Додаткові завдання

Необхідно вказати нову адресу в метриках в соціальних мережах. Це допоможе швидше повернути позиції. По можливості слід замінити зовнішні посилання новими з безпечним протоколом.

Якщо з якихось причин колишні позиції ресурсу не повернулися, а замість зеленого замочка в адресному рядку стоїть знак оклику - сталася помилка. Необхідно повторити все знову і усунути її.